AGS Kogebogen - Konditest 1

SeismoFit Kondital

AGS Kogebogen - Konditest 2
AGS Kogebogen - Konditest 3

Baggrund:

Cardio Respiratory Fitness (CRF) afspejler metabolisme og som navnet indikerer, lunger og hjerte interagerer ved tilførsel af ilt til væv og organer og ved eliminering af kuldioxid. En persons maksimale iltkapacitet betyder det maksimale iltforbrug bestemt indtil udmattelse og kaldes VO2-max.
Mens sports-entusiaster og atleter ofte er meget interesseret i at kende deres VO2-max niveau, er CRF også en værdifuld måling til vurdering af overordnet helbred. CRF måles normalt ved hjælp af en ergometer-cykel- eller løbetest, der presser klienten til udmattelse, mens man trækker vejret gennem en maske til analyse af udåndingsgasserne.

VentriJect Seismofit®-systemet eliminerer denne anstrengelse, men præcisionen er dermed lidt mindre – udtrykt ved at spredningen på værdierne (i forhold til de teoretiske algoritmer) er lidt større (ca 9%) end for en Ergometer test (5%). Dette er dog præcist nok til en almindelig sundhedsfaglig vurdering.

Videnskaben mener:

I de seneste år har den videnskabelige betydning af at måle, estimere og overvåge kardio-respiratorisk kondition har været stigende.

“Fitness er et klinisk vitaltegn” (American Heart Association (AHA), 2016), “Lavt niveau af kardio-respiratorisk fitness (CRF) er forbundet med en høj risiko for hjerte-kar-sygdomme, og CRF er sandsynligvis en stærkere forudsigelse for dødelighed end etablerede risikofaktorer som f.eks. som rygning, hypertension, højt kolesteroltal og type 2 diabetes mellitus.

Seismofit® Kondital:

Seismofit® måler vibrationer (rystelser), der opstår fra hjerteslag og overføres til brystet. Hvert hjerte har sit eget signatur i forhold til åbning og lukning af ventiler og afspænding og sammentrækning af hjertekamrene. Og fordi der kun måles lodrette rystelser er det vigtigt at personen ligger ned.
Bestemmelse af VO2- max tager 3-4 minutter og er uden fysisk udfoldelse.
OBS: Test ikke klienter med elektroniske implantater som Pacemaker og lignende.

Check i forvejen at iPhone’n er fuldt opladet (og ellers kan den sluttes til et USB stik i PC’en hvis PC’en også er sat til opladning).

Klinik procedure:

 1. Tænd iPhone (kode 258011), og se til at har adgang til Internet via vores lille Huawei WIFI router. Routerens Password står i routerens hovedmenu.
  Note: Evt kodeløst gæste-WIFI må gerne anvendes til konditesten, da person-identifikation ikke er en del af de data som sendes.
 2. Åbn VentriJect App’en og se at telefonen kan se sensoren.
 3. Sensoren klistres på særlig dobbeltklæbende Mepor label, som derefter klistres på brystet (nedre del af Sternum). Hoved-figuren på sensoren skal vende mod klientens ansigt. Sensoren kan ikke klistres uden på tøjet.
 4. Indlæs klientens højde, vægt, alder og køn.
 5. Tryk start.
 6. Klientens puls måles i 45 sekunder. Derefter et bib, og klienten er færdig.
 7. IPhonen sender nu data til en Cloud-Server, som efter nogle minutter sender VO2-max værdien retur.
 8. Værdien noteres i AGS’ ACCES database.
 9. OBS: Hvis testen er udført PÅ ET ANDET TIDSPUNKT end hvad der fremgår af klientens “plads” i tidsskemaet, bedes du notere testens tidspunkt i tidsskemaet. Dette behøver vi for det tilfælde at testen senere skal genfindes hos leverandøren.
AGS Kogebogen - Konditest 4

Værdien kan sådan set godt genfindes i den Cloud-baserede database (i en begrænset periode), men da der ikke registreres personidentifikation, kan man kun genfinde en given test ved at angive dato/klokkeslet.

Hvad kan gå galt?

 1. Ingen mobil bredbånd (WIFI) = der kan ikke opnås forbindelse til Cloud-funktionen. Undersøg om der findes et gæste-WIFI på stedet (Hvis det IKKE er password beskyttet må det KUN benyttes på iPhone til konditest. IKKE til klinik PC’en).
 2. For meget tøj. Tekstil dæmper vibrationer og sensoren måler meget for lavt. Kan/må sensoren ikke sidde på huden, kan vi ikke stå inde for testen.
 3. For meget hår på brystet (Behøver vi en skraber i kittet?). Klip så meget hår af som muligt, og prøv igen.
 4. Andre “unormaliteter” som f.eks. operations-ar eller sår: Forsøg at placere sensor lidt til siden så der opnås kontakt med “normal” hud.
 5. For koldt på gulvet – eller ikke plads nok. Det er Ok at folde benene. Bare overkroppen ligger fladt.
AGS Kogebogen - Konditest 5

VO2-max værdi ændrer sig med alderen og afhænger desuden af Køn – som indikeret på ovenstående grafer.

AGS Kogebogen - Konditest 6
AGS Kogebogen - Konditest 7

Et eksempel på en klient mål på 3 forskellige dage.

Quick Guide:

 1. Check at iPhone’n er fuldt opladet,
 2. Tænd iPhone (kode 258011),
 3. Check at iPhone er tilsluttet Wifi,
  (Note: Evt kodeløst gæste-WIFI må gerne anvendes)
 4. Sæt batteri i sensoren. Batteri top = Sensor Logo forside (numre er på bagsiden),
 5. Åbn VentriJect App’en og se at telefonen kan se sensoren,
 6. Sensoren klistres på en Mepor label, som klistres på brystet (nedre del af Sternum),
 7. Indlæs klientens højde, vægt, alder og køn,
 8. Tryk start,
 9. Klientens puls måles i 45 sekunder. Derefter et bib, og klienten er færdig,
 10. iPhone sender nu data til en Cloud-Server, som hurtigt sender VO2-max værdien retur,
 11. Værdien noteres i AGS’ ACCES database.
AGS Kogebogen - Konditest 6

Vores gamle Stepbænk test (indtil 2021):

Indtil CORONA anvendte vi en Steptest. Den var lidt “udstyrs-tung”, og vi ville faktisk helst afskaffe den hvis vi kunne finde noget andet. Derfor ovenstående nye test, fra 1. januar 2022.

Metode: Vi anvender en Stepbænk med en højde på 20-30 cm, og en seperat Labtop. Den Danske Steptest ligger som favorit på skrivebordet eller i proceslinien.
Alternativt: Åbn Firefox og søg på historik eller favoritter.

Følg vejledning på skærmen. Vær opmærksom på, behov for at reducere højden ved smerter i knæ eller højde < ca. 160 cm

AGS Kogebogen - Konditest 9