AGS Kogebogen - Blodtryk 1

Måling af Blodtryk og Puls

AGS Kogebogen - Blodtryk 2
AGS Kogebogen - Blodtryk 3

Baggrund:

Blodtrykket er trykket i kroppens pulsårer. Trykket er højest, når hjertet pumper blod ud i kroppen, det kaldes det høje eller systoliske blodtryk. Når hjerter slapper af mellem to sammentrækninger, falder blodtrykket, det kaldes det lave eller diastoliske blodtryk.

Blodtrykket svinger i løbet af et døgn. Når man anstrenger sig ved arbejde eller motion, og når man tager et koldt bad stiger blodtrykket. Blodtrykket falder igen når man slapper af og er lavest, når man sover.

Blodtrykket måles i mm kviksølv (mmHg) ved hjælp af en blodtrykmåler, hvor en blodtryksmanchet anbringes om den bare overarm. Når blodtrykket tages, skal medarbejderen slappe af i en stol i minimum 5 minutter før undersøgelsen. Manchetten pustes automatisk op med luft og måler blodtryk samt puls.

Forhøjet blodtryk giver ofte ingen symptomer og opdages ved en tilfældighed. Det er derfor vigtigt at kende sit blodtryk. Forhøjet blodtryk er et tegn på, at hjertet arbejder hårdere end normalt, og dermed sættes både hjertet og pulsårerne under øget belastning. Værdier over 140/90 mmHg øger risikoen for tidlig udvikling af åreforkalkning, slagtilfælde, blodprop i hjertet, hjertesvigt og nyresvigt. Ca. 1 million danskere har forhøjet blodtryk, heraf 350.000 som ikke ved det.

Ulempen ved en blodtryksmåling kan være unødig bekymring over et falsk forhøjet blodtryk pga. af den uvante situation.

Reference værdier:

Er værdien over 140/90 mmHg bør blodtrykket kontrolleres efter et par minutter og igen en tredje gang.
Når man får målt sit blodtryk, kan det være forhøjet, alene fordi situationen er uvant, og man bliver lidt nervøs.

Vores anbefalinger:

Er blodtrykket stadig for højt efter 3 målinger, kan et apparat evt. lånes med hjem til hjemmeblodtrykstagning over 3 dage i vante omgivelser. (Se særlig udlånsseddel til hjemmemåling)

Er blodtrykket stadig for højt kontaktes egen læge. Behandling af forhøjet blodtryk vil normalt være en kombination af afstresning, vægttab, diæt, motion, rygestop og sidst medicinsk behandling.

Vores anbefalinger skal tage forbehold for at medarbejderen måske er nervøs, lige har drukket kaffe eller røget, eller hastet til sundhedstjek.

Vores Udstyr:

Omron M6
Omron M400 – primært til udlån

Kalibreringsinterval er 2 år, men i stedet for at kassere, tager vi de udløbede apparater ud af kalibreringsprogrammet og anvender det til udlån.